بررسی پدیده لایه بندی حرارتی سد میناب با استفاده از مدل Ce-qual-w2 و تاثیر آن بر کیفیت آب بندرعباس
|
ماشالله مریدی، عبدالرحیم پذیرا، نعمت اله جعفرزاده، فاضل امبری، اسماعیل کوه گردی |
|
|
چکیده: (702 مشاهده) |
یکی از عوامل تاثیر گذار در کیفیت آب پشت سدها بروز فرآیندهایی نظیر لایه بندی حرارتی و تغذیه گرایی است که موجب افت شدید کیفیت آب میشود .هدف اصلی این مطالعه هم ارزیابی تاثیرلایه بندی حرارتی و تغذیه گرایی مخزن سد میناب و اثر لایه بندی برکیفیت آب آشامیدنی شهر بندرعباس می باشد. جهت شبیه سازی و بررسی روند لایه بندی حرارتی و تغذیه گرایی مخزن سد، نمونه ها از 3 ایستگاه داخل سد و بمدت یکسال از اول خرداد 1397تا پایان اردیبهشت ماه 1398 برداشت و بااستفاده از مدل دو بعدی کیفی CE-QUAL-W2چگونگی لایه بندی بررسی گردید. بررسی های حاصل از مدلسازی نشان داد که مخزن سد میناب دارای یک سیکل لایه بندی 10 ماهه از آذرماه تا اسفند بوده و با کاهش دما لایه بندی قطع و اختلاط صورت میگیرد. اختلاط کامل در دیماه صورت میگیرد . مخزن از نظر تغذیه گرایی در شرایط مغذی قرار دارد.بیشترین اختلاف دما بین لایه های بالایی و پایینی آب در حدود 23 درجه و در اواخر مردادماه بود.همچنین یافته ها نشان داد که وجود لایه بندی حرارتی در دریاچه سد عامل و بیانگر تغییرات کیفیت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب در ترازهای مختلف می باشد. با تداوم 10 ماهه این تغییرات، لایه بندی کیفیت آب مصرفی پایین دست سد دچار تغییر شده و تغییرات کیفی آب شرب شهر بندرعباس هم در همین رابطه تفسیر می شود. لذا بهتر است که در فصول مختلف سال خصوصا فصل پرآبی با برداشت بیشتر آب از دریچه های تحتانی مخزن، به اختلاط قایم مخزن کمک شود که در این حالت با کاهش فسفات رها شده از رسوبات کف، شرایط تغذیه گرایی مخزن بهبود می یابد. |
|
واژههای کلیدی: سد میناب، کیفیت آب، لایه بندی حرارتی، تغذیه گرایی، W2-QUAL-CE |
|
متن کامل [PDF 2226 kb]
(2000 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/9 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1401/12/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|