ارزیابی کیفیت و برآورد حجم تغییرات پهنه آب تالابهای شهرستان پلدختر
|
مهدی مهدی نسب ، رضا میرزایی  |
|
|
چکیده: (3293 مشاهده) |
در بین اکوسیستمهای آبی، تالاب ها از لحاظ اکولوژیک و زیست محیطی اهمیت بسزایی دارند، زیرا آنها به عنوان مکان تجمع و پذیرنده مواد مغذی و غیر مغذی، حفاظت از تنوع زیستی جانوری و گیاهی، تصفیه طبیعی کیفیت آب، اثرات میکروکلیمایی در منطقه، نقش موثری را ایفا میکنند. بنابراین ارزیابی کیفیت شیمیایی، فیزیکی و برآورد حجم آب آنها برای بررسی و پایش کیفیت، پیشگیری از آلودگی و حفاظت از تنوع زیستی ضروری است. شاخصهای کیفی و بیلان هیدرولوژیکی روشهایی هستند که میتوانند به عنوان ابزار مدیریتی قوی در تصمیم گیریهای مربوط به مدیریت کیفی و کمی منابع آب مورد استفاده قرار گیرند. شهرستان پلدختر دارای 11 تالاب که تعداد 8 تالاب دائمی و 3 تالاب فصلی، به عنوان شهر تالابی ایران مشهور است. در این پژوهش که در تابستان 1396 انجام گرفت، برای تعیین کیفیت آب آشامیدنی و زیست آبزیان از شاخص کیفیت آب(WQI) که بر اساس محاسبه 9 پارامتر فیزیکی و شیمیایی آب شامل: نیتریت(NO2)، نیترات(NO3)، قلیاییت، سختی(Mgcaco3)، کدورت(TURB)، هدایت الکتریکی (EC)، اکسیژن محلول(DO)، اسیدیته(pH) و اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی(BOD5) از آمار ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آب تالابها در تابستان 1396 و برای بر آورد حجم آب سالیانه در تالابها از داده های بارش، روانابهای سطحی و تغذیه آبهای زیرزمینی به عنوان ورودی آب و تنها خروجی آب تالاب تبخیر، سالهای 1384 به عنوان معرف بارش نرمال، 1372 ترسالی و 1387خشکسالی بسیار شدید، و ویژگیهای فیزیگرافی حوضه آبریز و معادله بیلان آب استفاده گردید. نتایج بررسی کیفیت و کمیت آب تالابهای شهرستان پلدختر بر اساس شاخص WQI و بیلان هیدرولوژیکی نشان داد که آب آنها از لحاظ کیفیت آشامیدنی در طبقه خوب و فقیر و از نظر زیست آبزیان در رده عالی، تغییرات حجم و مساحت پهنه آب سالیانه تالابها در سالهای خشکسالی و ترسالی بسیار شدید، اختلافی 1727545 متر مکعبی، 8/29 هکتاری را نشان میدهد. |
|
واژههای کلیدی: تالاب، ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی، شاخص کیفیت آب(WQI)، بیلان هیدرولوژیکی، شهرستان پلدختر |
|
متن کامل [PDF 1327 kb]
(2047 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/11/23 | پذیرش: 1397/11/23 | انتشار: 1397/11/23
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|