این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر باکتری Micrococcus luteusبر بر کارایی رشد، هضم پذیری و بار باکتریایی دستگاه گوارشبچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مرکز آموزش علوم و صنایع شیلاتی میرزا کوچک خان و مرکز تکثیر و بازسازی ذخایر ماهیان استخوانی شهید انصاری گیلان در خلال ماههای اردیبهشت تا مرداد 1402 انجام شد. در این آزمایش M. luteusجداشده از دستگاه گوارش ماهی کپور معمولی به غذای تجاری پلت 300 قطعه بچه ماهی کپور معمولی (87/2±018/28) به مدت 8 هفته بهصورت یک طرح کاملا تصادفی در در 5 تیمار و 3 تکرار (20 قطعه ماهی در هر تانک) استفاده شد. با مخلوط کردن غذای ماهی در سوسپانسیون M. luteus ،3 نوع جیره با غلظتهای مختلف M. luteusدر غذا شامل: شامل: 104،105، 106 و 107 سلول در گرم غذا ، بهعنوان تیمارهای 1، 2، 3 ، 4 و شاهد بدون باکتری تهیه شد. بعد از 56 روز غذادهی با سطوح مختلف باکتری M. luteusدر جیره بچه ماهیان کپور معمولی مقادیر باعث افزایش مقداردرصد افزایش وزن، شاخص رشد ویژه ، هضم پذیری پروتئین و افزایش میزان هضم پذیری چربی نسبت به شاهد گردید (05 /0 <P)برای ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنیداری نسبت به تیمار شاهد در تیمارهای 1، 2 و 3 مشاهده شد (05 /0 <P)و تیمار T4 با تیمار شاهد فاقد اختلاف معنیدار بود (5 0/0 >P). بر اساس نتایج بهدستآمده بهترین عملکرد شاخصهای رشد در تیمارهای تغذیهشده با سطح 106 باکتری M. luteus در جیره غذایی مشاهده گردید و افزایش باکتری M. luteus در جیره غذایی بیش از 106عملکرد فاکتورهای رشد نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنیدار آماری نشان نداد (05 /0 <P). بین تعداد باکتریهای گرم مثبت و باکتریهای گرم منفی موجود در دستگاه گوارش و آب تانکهای پرورش نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنیدار بود(05/0P<). تجزیهوتحلیل نتایج حاصل، فواید استفاده از پروبیوتیک M. luteus در جیره غذایی بچه ماهیان کپور معمولی را در برخی موارد نشان داد.M. luteus معمولاً برای ماهی بیماری زا نیست.ازاینرو استفاده از این پروبیوتیک در پرورش ماهی کپور معمولی جهت افزایش تولید قابل پیشنهاد است.
Avakh Keysami M, Akbari A, Abdolahpour Biria H, Avakh Keysami M. The effectiveness of Micrococcus luteus bacteria on digestibility coefficient, growth indices, survival and bacterial load of water and digestive tracts of common carp (Cyprinus carpio) fry. Wetland Ecobiology 2024; 16 (2) URL: http://jweb.ahvaz.iau.ir/article-1-1066-fa.html
آوخ کیسمی مهران، اکبری علیرضا، عبدالله پور بی ریا حمید، آوخ کیسمی مریم. اثربخشی باکتری Micrococcus luteus بر ضریب هضم پذیری، پارامترهای رشد، بازماندگی و بار باکتریایی آب و دستگاه گوارش بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). اکوبیولوژی تالاب. 1403; 16 (2)