مقایسه غلظتهای مختلف باکتری Lactobacillus casei بر برخی پاسخهای ایمنی غیراختصاصی و شاخصهای خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجه با سمیت فلز سنگین سرب در جیره
|
تکاور محمدیان، سمیرا ظفری، محمد محیسنی، بهزاد نعمت دوست |
دانشگاه شهید چمران اهواز |
|
چکیده: (3710 مشاهده) |
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی (جدا شده از ماهی شیربت) بر فاکتورهای خونی و ایمنی ماهی قزلآلای رنگینکمان به دنبال مسمومیت با سرب انجام شد. تعداد 375 قطعه ماهی قزلآلای رنگینکمان با وزن 6/4 ±15 گرم انتخاب و پس از اطمینان از سلامت آنها، به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند که به ترتیب با جیره غذایی حاوی 106×5، 107×5 و CFU/g 108×5 باکتری لاکتوباسیلوس کازئی به مدت 45 روز تغذیه شدند و نیز گروه چهارم (کنترل منفی یا کنترل بدون سرب) در تمام طول آزمایش با غذای بدون هیچگونه افزودنی تغذیه و نگهداری شدند و گروه پنجم (گروه کنترل سربدار یا کنترل مثبت) که ابتدا بدون افزودن باکتری به جیره غذایی به مدت 45 روز تغذیه شدند و پس از این مدت تا انتهای دوره آزمایش به همراه سه گروه پروبیوتیکی به مدت 21 روز با جیره حاوی 500 میکروگرم در کیلوگرم نیترات سرب تغذیه شدند. در روزهای صفر، 45، 52، 59 و 66 بعد از بیهوشی ماهیها خونگیری از ساقه دمی به عمل آمد. سپس فاکتورهای خونی مانند تعداد گلبولهای قرمز و سفید، میزان هموگلوبین و هماتوکریت و نیز فاکتورهای ایمنی شامل فعالیت لایزوزیم و باکتریکشی سرم، کمپلمان، انفجار تنفسی، میزان پروتئین و گلوبولین سرم بین تیمارها مقایسه و مورد تجزیه و تحلیل آنالیز واریانس (ANOVA) یک و دو طرفه قرار گرفت. نتایج نشان داد که هموگلوبین، تعداد گلبولهای قرمز و سفید در سه گروه پروبیوتیکی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنیداری داشته است (05/0>P). در مورد فعالیت لایزوزیم و باکتریکشی سرم و همچنین کمپلمان، افزایش قابل توجهی در گروههای پروبیوتیکی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده گردید (05/0>P). میزان انفجار تنفسی در روز 52 در گروه 2 مقایسه با گروه کنترل افزایش معنیداری داشت (05/0>Pp). پروتئین تام و گلوبولین در مقایسه با گروه کنترل کاهش پیدا کرد (05/0<P). بر اساس نتایج به دست آمده میتوان نتیجه گرفت که پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی، در کاهش آسیبهای ناشی از مسمومیت با سرب بر فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی ماهی قزلآلای رنگینکمان نقش مؤثری دارد. همچنین به نظر میرسد که غلظت CFU/g107×5 تأثیر بهتری بر سیستم ایمنی ماهی قزلآلا داشته است. |
|
واژههای کلیدی: قزلآلای رنگینکمان، پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس کازئی، سرب. |
|
متن کامل [PDF 1003 kb]
(2907 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/3/24 | پذیرش: 1396/3/24 | انتشار: 1396/3/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|