عوامل مؤثر بر پدیده تغذیه گرایی در تالاب کانی برازان، آذربایجان غربی
|
رضا سکوتی اسکویی، حمید رعناقد |
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه |
|
چکیده: (3679 مشاهده) |
یکی از پدیدههایی که در آبهای سطحی بخصوص مخازن سدها موجب زوال کیفیت آب میشود بروز تغذیه گرایی است که در اثر ازدیاد مواد مغذی مانند نیترات و فسفات در منابع آبی به وجود میآید. در این تحقیق با اندازهگیری ماهانه نیترات، فسفات و عواملی مانند درجه حرارت، کدورت، اکسیژن موردنیاز بیولوژیکی و شیمیایی در شش ایستگاه طی سالهای 1394-1393، وضعیت تغذیه گرایی در تالاب کانی برازان و عوامل مؤثر بر آن بررسی شد. محیط آبی تالاب ازنظر غلظت فسفر و نیتروژن کل به 4 سطح تغذیهای الیگوتروف، مزوتروفیک، یوتروفیک و هایپریوتروفیک تقسیم و از طریق مقایسه با استاندارد بینالمللی نورنبرگ، وضعیت تغذیه گرایی تالاب تعیین گردید. نتایج نشان داد میانگین سالیانه مقدار عامل درجه حرارت تالاب برابر 4/17 درجه سانتیگراد، اسیدیته آن معادل 02/8، کدورت 03/16 و اکسیژن موردنیاز بیولوژیکی 8/5 میلیگرم بر لیتر است که بیشینه آن در بهار برابر 2/8 و کمینه 9/6 میلیگرم بر لیتر در فصل تابستان به دست آمد. مقادیر تمامی اشکال نیتروژن بین 4/0 تا 8/0 میلیگرم بر لیتر به دست آمد که نشان از سالم بودن تالاب ازنظر تروفی است. ازنظر فسفر تالاب از حد مجاز (30 میکروگرم در لیتر) بهطور معنیداری (05/0=α) بیشتر بوده و ادامه این روند میتواند پیامدهای ناگواری برای بومسازگان تالاب داشته و جذابیت محیط آبی تالاب را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد. |
|
واژههای کلیدی: تروفی، تالاب کانی برازان، نیتروژن، فسفر. |
|
متن کامل [PDF 531 kb]
(3286 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/4/28 | پذیرش: 1397/4/28 | انتشار: 1397/4/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|