مطالعه حاضر بهمنظور ارزیابی تأثیر اسید فرمیک، نمک پتاسیم دی فرمات و محلول نانوکیتوزان در اسید فرمیک بر روی فاکتورهای رشد و کیفیت لاشه بچه ماهی کپور معمولی انجام شد. در این تحقیق بر پایهی طرح کاملاً تصادفی تعداد 450 عدد بچه ماهی کپور معمولی با متوسط وزن 0/5±16/5 گرم (10 تیمار 15تایی هر یک با 3 تکرار) استفاده شد. تیمارها شامل سه تیمار تغذیهشده با محلول نانوکیتوزان در اسید فرمیک، سه تیمار اسید فرمیک، سه تیمار نمک پتاسیم دی فرمات به همراه غذای تجاری در سطوح 0/25، 0/5 و 0/75 درصد بود و یک گروه نیز بهعنوان شاهد، غذای تجاری بدون افزودنی دریافت کردند. غذادهی به مدت 8 هفته بهصورت 3 بار در روز تا حد سیری انجام شد. در انتهای دوره ترکیب لاشه و شاخصهای رشد موردبررسی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزودن اسید فرمیک، نمک پتاسیم دی فرمات و محلول نانو کیتوزان در اسید فرمیک در سطح بالای 0/75درصد به جیره غذایی ماهی کپور معمولی اثر منفی در افزایش وزن نهایی و نرخ رشد ویژه در مقایسه با شاهد داشته است (0/05>P) و از طرفی بیشترین مقدار ضریب تبدیل غذایی نیز در تیمارهای اسید فرمیک، نمک پتاسیم دی فرمات و محلول نانو کیتوزان در اسید فرمیک در سطح 0/75 درصد به جیره غذایی ماهی کپور معمولی در مقایسه با شاهد نیز مشاهده شد (0/05>P). در این تحقیق میزان پروتئین و میزان چربی در بین تیمارهای موردمطالعه ازلحاظ سطح آماری اختلاف معنی داری داشته (0/05>P) و تأثیر مطلوب جیرههای بکار رفته در سطح 0/25 درصد محلول نانوکیتوزان در اسید فرمیک مشاهده شد. نتایج نشان داد درصد بازماندگی در بین تیمارهای آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنیداری نداشته است (0/05<P). لذا به جهت بهبود ترکیب بیوشیمیایی بدن استفاده از 0/25 درصد محلول نانوکیتوزان در اسید فرمیک در جیره های غذایی ماهی کپور معمولی توصیه میشود.
Maktabi P, Mohammadiazarm H, Peyghan R, Mousavi M, Zarei M. Effect of Formic acid, Potassium Di format and Formic acid Nano-Chitosan Solution on survival, growth Indices and body composition of Common carp (Cyprinus carpio). Wetland Ecobiology 2019; 10 (4) :41-54 URL: http://jweb.ahvaz.iau.ir/article-1-729-fa.html
مکتبی پیوند، محمدی آذرم حمید، پیغان رحیم، موسوی محمد، زارعی مهدی. اثر اسید فرمیک، نمک پتاسیم دی فرمات و محلول نانو کیتوزان اسید فرمیک بر میزان بازماندگی، پارامترهای رشد و ترکیب لاشه در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). اکوبیولوژی تالاب. 1397; 10 (4) :41-54