اثر فصول بر ترکیب و نسبت اسیدهای چرب امگا 3 به امگا6 بافت عضله ماهی گطان Barbus xantopterus
|
مهران جواهری بابلی ، مژگان خدادادی ، محسن تقوی نیا  |
گروه شیلات ،واحد اهواز ، دانشگاه آزاد اسلامی ، اهواز ، ایران |
|
چکیده: (2624 مشاهده) |
هدف از این مطالعه بررسی تغییرات فصلی ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهی گطان (Barbus xantopterus) در تالاب شادگان بود. بدین منظور 21 نمونه ماهی گطان وحشی در طول ماههای میانی هر فصل سال 1393 صید شدند و ترکیب اسید چرب بافت عضله در 7 تکرار بهوسیله روش کروماتوگرافی گازی مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین میزان مجموع اسیدهای چرب اشباع عضله به ترتیب در فصل بهار به دست آمد و با دیگر ماهها دارای اختلاف معنیداری بود (05/0>p). بیشترین میزان مجموع اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه عضله در فصل زمستان به دست آمد و در فصل بهار کاهش معنیداری یافت (05/0>p). در میان اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه، اسیدهای چرب دوکوزاهگزانوئیک (3- n 6: 22)، ایکوزاپنتانوئیک (3- n 5: 20)، لینولئیک (6- n 2: 18) و گاما لینولنیک (6- n 3: 18) غالب بودند. اسیدهای چرب امگا 3 و اسید دوکوزاهگزانوئیک بافت عضله در فصول مختلف دارای اختلاف معنیداری نبودند (05/0˃p). دامنه تغییرات نسبت اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه به اسیدهای چرب اشباع در فصول مختلف از 52/0 تا 36/1 بود. دامنه تغییرات شاخصهای IA و IT به ترتیب 96/0 -22/0 و 66/0 -25/0 بود. بهطورکلی نشان داده شد میزان اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع با یک پیوند دوگانه بافت عضله ماهی گطان بهوسیله فصل تأثیر پذیرفت و میزان اسیدهای چرب اشباع با چند پیوند دوگانه و امگا 3 بافت ماهیچه تأثیر نپذیرفت. |
|
واژههای کلیدی: ماهی گطان (Barbus xantopterus)، عضله، ترکیب اسید چرب، فصل، تالاب شادگان. |
|
متن کامل [PDF 810 kb]
(1758 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/7/29 | پذیرش: 1398/7/29 | انتشار: 1398/7/29
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|