۳ نتیجه برای انعطافپذیری ریختی
فاطمه مشیدی، سهیل ایگدری، شقایق حسن پور،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مطالعه حاضر به منظور بررسی تنوع ریختی چهار جمعیت شاهکولی ارومیه (Alburnus atropatenae)، با استفاده از روش خط سیر پیرامونی به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد ۱۶۳ نمونه از چهار رودخانه حوضه دریاچه ارومیه شامل رودخانههای بانه، سقزچای، سیمینهرود و زرینهرود در سال ۱۳۹۱ با استفاده از الکتروشوکر نمونهبرداری گردید. برای استخراج دادههای شکل از سمت چپ نمونه تصاویر دوبعدی تهیه و سپس با استفاده از نرمافزار TpsDig۲ بر روی آنها خط سیر پیرامونی ترسیم و به ۱۵۰ نقطه با فواصل مساوی بازنمونهگیری شدند. دادهها پس از تبدیل به دادههای خطسیر پیرامونی، در نرمافزار EFAwin با ضریب هارمونی ۱۷ مورد آنالیز EFA قرار گرفتند و سپس با استفاده از آنالیزهای چند متغیره PCA و CVA/Manova مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری از نظر شکل بدن بین جمعیتهای مورد مطالعه وجود دارد. بر اساس تجزیه و تحلیل خوشهای، جمعیتهای مورد مطالعه براساس شکل بدن به دو خوشه شامل رودخانه زرینهرود و رودخانههای سقزچای، سیمینهرود و بانه تقسیم شدند. بر این اساس جمعیتهای بانه، سیمینهرود و سقزچای بهواسطه کوچک بودن نواحی سر و دم جمعیت زرینهرود بهواسطه بزرگ بودن سر و دم تفکیک شدند. بهعلاوه جمعیتهای بانه و سقزچای دارای بدنی پهن و ارتفاع ساقهدمی بیشتر نسبت به جمعیتهای زرینهرود و سیمینهرود بودند. این تفاوتهای ریختی میتواند بیانگر انعطافپذیری ریختی در جمعیتهای این گونه تحت تأثیر شرایط محیطی رودخانههای محل زیست و جدایی جغرافیایی باشد.
سولماز احمدی، سهیل ایگدری، نرگس جوادزاده،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
شکل بدن ماهیان یک شاخص مهم برای رفتارهای شناگری و انتخاب زیستگاه میباشد. ماهی کاراس (Carrassius auratus) بهعنوان یکگونه غیربومی، توانایی بالایی در سازگاری با شرایط محیطی زیستگاههای مختلف دارد. ازاینرو این تحقیق باهدف بررسی انعطافپذیری ریختی شکل بدن دو جمعیت اینگونه در دو سیستم آب ساکن و جاری با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی به اجرا درآمد. تعداد ۶۷ نمونه ماهی کاراس از رودخانه سفیدرود و دریاچه آلاگل توسط دستگاه الکتروشوکر صید گردید. برای استخراج دادههای شکل درروش ریخت سنجی هندسی، از سمت چپ سطح جانبی نمونهها عکسبرداری گردید و بر روی تصاویر دوبعدی حاصل با استفاده از نرمافزار TpsDig۲ تعداد ۱۵ نقطه لندمارک گذاشته شد. پس از روی همگذاری جایگاه لندمارکهای نمونهها با استفاده از آنالیز پروکراست، مقایسه شکل بدن دو گروه با استفاده از آنالیزهای چند متغیره DFA و Manova انجام شد. مصورسازی تغییرات شکل بدن میانگین جمعیتها توسط نمودار wireframe صورت پذیرفت. تفاوت معنیداری بین شکل بدن دو جمعیت موردمطالعه یافت شد (۰۰۰۱/۰P<). مقایسه شکل بدن نشان داد که ماهیان رودخانه سفیدرود شکل بدن پهن، سربزرگ و ساقه دمی نسبتاً کوتاهتری نسبت به ماهیان دریاچه آلاگل داشتند. نتایج این مطالعه، انعطافپذیری ریختی شکل بدن ماهی کاراس را با ویژگیهای محیطی زیستگاه تائید نمود. با توجه به اینکه مدتزمان طولانی از معرفی اینگونه به آبهای داخلی کشور نمیگذرد، ازاینرو در مورد ماهی کاراس، نوع زیستگاه و ویژگیهای آن در مقایسه با تمایز ژنتیکی، میبایست بهعنوان عامل اصلی مؤثر بر شکل بدن در نظر گرفته شود.
آرش جولاده رودبار، سهیل ایگدری، صابر وطن دوست،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
با توجه به فقدان اطلاعات در مورد ویژگیهای ریختی و ژنتیکی ماهی کمیاب B. mesopotamicus مطالعهای با هدف فراهم آوردن این اطلاعات برای اولین بار در ایران به اجرا درآمد، به همین سبب در پاییز سال ۱۳۹۱ جمعیتهای ماهیBarilius mesopotamicus از سه اکوسیستم متفاوت در حوضه دجله مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت. برای این منظور نمونههای ماهی از دو رودخانه سیمره، چنگوله و دریاچه سیاه گاو صید و ۲۹ صفت ریختسنجی به وسیله کولیس دیجیتال اندازهگیری و ۷ صفت شمارشی به وسیله لوپ چشمی شمرده شدند. جهت مطالعه اختلاف ریختی بین گروههای مورد بررسی، نمونهها با استفاده از مؤلفههای اصلی (PCA) و تحلیل متغیرهای کانونی(CVA) مورد تحلیل قرار گرفتند. همچنین جهت مقایسه ژنتیکی و بررسی روابط تبارشناسی این گونه از توالی ژن Cyt b استفاده گردید. براساس نتایج آزمون های CVA و PCA جمعیتهای رودخانه چنگوله و سیمره با جمعیت دریاچه سیاه گاو دارای اختلاف معنیداری از لحاظ ریختی داشتند. اما در دارنگاره ترسیم شده به روش Maximum likelihood و Bayesian جمعیت های مورد مطالعه از لحاظ ژنتیکی از یکدیگر تمایز نیافته و در یک خوشه قرار گرفتند. در مجموع میتوان نتیجه گیری نمود که تمایز ریختی جمعیت ها در مناطق مورد مطالعه بیشتر متاثر از عواملی محیط بوده و نقش عوامل ژنتیکی در این زمینه محدودتر است.