کیفیت آب مخازن سدها به دلایل مختلف همچون لایهبندی حرارتی، تجمع مواد جامد محلول ناشی از آبهای ورودی، زمانماند بالا و تغذیه گرایی همواره دستخوش تغییرات است. به همین دلیل تحقیق حاضر باهدف تعیین الگوی حرارتی و بررسی شرایط کیفی آب مخزن سد علویان با استفاده از نرمافزار CE-QUAL-W2 در سال 1394 ( 2016) انجامگرفته است. نتایج نشان میدهد از میانه خرداد تا میانه شهریور مخزن لایهبندی حرارتی نسبتاً قوی را تجربه میکند بهطوریکه در این دوره اختلاف دمای لایههای فوقانی و زیرین سد بهطور متوسط برابر 31/12 درجه سانتیگراد میگردد. همچنین با توجه به اکوسیستم فعال در رودخانه پاییندست و شناسایی انواع خاصی از ماهیان در آن، اختلاف دمای آب رودخانه با آب خروجی از آبگیرها موردبررسی قرار گرفت که این اختلاف برای آبگیر تراز 1530 متر در فصل تابستان بهطور متوسط در حدود 7/6 درجه سانتیگراد محاسبه گردید که بالاتر از مقادیر مجاز میباشد. به دلیل وقوع طبقهبندی کیفی در مخزن همزمان با لایهبندی حرارتی و کاهش غلظت اکسیژن محلول در لایههای زیرین مخزن در تابستان به 35/5 میلیگرم در لیتر، پیشبینی وضعیت مخزن برای سال 2021 به ازای سناریوهای مختلفی ناشی از تغییرات اقلیمی و کاهش مقدار اکسیژن محلول آب ورودی به مخزن هدف قرار گرفت. نتایج نشان میدهند که در بحرانیترین شرایط (10 درصد افزایش دمای محیط و 10 درصد کاهش اکسیژن محلول) مقدار این پارامتر تا 4/4 میلیگرم در لیتر افت خواهد داشت که وقوع شرایط بیهوازی و تولید بو، رنگ و طعم نامطبوع را میبایست انتظار داشت. در ارتباط با تغییرات شوری نتایج نشان میدهند که لایههای زیرین نسبت به لایههای بالاتر آب املاح بیشتر دارند، اما بااینوجود به دلیل مقادیر پایین شوری در آب رودخانه صوفیچای، این مقدار در مخزن در بحرانیترین حالت از 45/125 میلیگرم در لیتر تجاوز نمیکند و اختلاف قابلملاحظهای با مقدار مجاز اعلامشده در استاندارد کیفی آبهای ایران دارد.
Aghajanloo K, Asadi Asiabdari A. Numerical simulation of Alavian Dam reservoir water quality with CE-QUAL-W2 software. Wetland Ecobiology 2021; 13 (4) URL: http://jweb.ahvaz.iau.ir/article-1-996-fa.html
آقاجانلو کامله، اسدی آسیابدری علی. شبیهسازی عددی کیفیت آب مخزن سد علویان با نرمافزار CE-QUAL-W2. اکوبیولوژی تالاب. 1400; 13 (4)