یکی از باکتریهای پروبیوتیک Bacillus subtilisاست. قابلیت زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک در صورت مصرف، در مرحله انتقال از طریق دستگاه گوارش میزبان و در مراحل ساخت پروبیوتیک در کارخانه و انبارداری آن پایین میآید و اینیک محدودیت در استفاده از پروبیوتیک در آبزیپروری میباشد. بنابراین، این تحقیق بهمنظور تحریک تولید باکتری B.Subtilisبومیدر دستگاه گوارش بچه ماهی کپور معمولی و اثربخشی آن روی درصد بقاء و رشد بچه ماهی اجرا گردید.تحریک تولید B.Subtilisبا تغییر میزان منابع نیتروژن، فسفات و کربن، از منابع نیتراتسدیم ، فسفات پتاسیم و ملاس چغندرقند هرکدام بهترتیب در سه سطح 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر NaNO3 و میزان 02/0 ، 04/0 و 08/0 گرم در لیتر K2HPO4 در محلول آبی شبیهسازیشده معده ماهی حاوی 5 درصد ملاس انجام شد. نتایج نشان داد بهترین ترکیب برای تولید این باکتری با داشتن 3 گرم نیترات و 02/0 گرم فسفاتدر محلول شبیهسازیشده معده ماهی حاوی 5 درصد ملاس چغندر بود. با این ترکیب پریبیوتیک بیشترین میزان تولید باکتری B.Subtilisحاصل گردید. همچنین با اضافه نمودن 1 درصد از این ترکیب پریبیوتیک به غذای پلت بچه ماهیان کپور، اختلاف معنیدار آماری در رشد بچه ماهیان تیمار نسبت به بچه ماهیان شاهد مشاهده گردید (05/0P<). بنابراین میتوان نتیجهگیری نمود که ترکیب بهدستآمده در این تحقیق میتواند بهعنوان یک پریبیوتیک در تحریک زیستی تولید B.Subtilisدر دستگاه گوارش بچه ماهیان کپور معمولی به کار برود.
Avakh Keysami M, Asghari M, Avakh Keysami M, Malaki M, Pourasadi M. Effect of chemical fertilizers for indigenous bio stimulation of Bacillus subtilis production in the digestive tract of common carp fry (Cyprinus carpio). Wetland Ecobiology 2025; 16 (4) : 1 URL: http://jweb.ahvaz.iau.ir/article-1-1065-fa.html