دانشیار گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران.
چکیده: (1271 مشاهده)
در این تحقیق اثر پودر گیاه سیر(Allium sativum) بهعنوان یک ماده مؤثر بر شاخصهای رشد و خون شناسی در بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Onchorhynchus mykiss) در مرکز تحقیقاتی اصلاح نژاد ماهیان سرد آبی شهید مطهری یاسوج در سال 1393 موردبررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی بر اساس 5 جیره غذایی، یک جیره فاقد گیاه سیر بهعنوان شاهد و چهار جیره با مقادیر مختلف پودر سیر (5/0، 1، 5/1، 2 گرم بر کیلوگرم) در سه تکرار برای هر تیمار طراحی گردید. 900 بچهماهی پرورشی با متوسط وزن 01/0±41/3 گرم به مدت 8 هفته با جیرههای آمادهشده تغذیه شدند. در انتهای هفته هشتم، شاخص های رشد و هماتولوژی اندازه گیری شد. در میان شاخصها، ضریب رشد ویژه و درصد افزایش وزن تحت تأثیر قرار گرفته و بهبودی را نسبت به شاهد در تمام تیمارها نشان داد (05/0P<). بالاترین ضریب رشد ویژه در تیمار 1 درصد مشاهده شد. تعداد کل اریتروسیت ها، میزان هموگلوبین، اندیسهای خونی میانگین حجم گلبول های قرمز، و شمارش لنفوسیت و نوتروفیل گلبول های سفید در تیمارهای مختلف آزمایش تغییرات معنیداری نشان داد (05/0P<). کلسترول اختلاف معنیداری را با شاهد در جیرهحاوی 5/0 درصد پودر سیر نشان داد (05/0P<). اما سطح گلوکز تغییرات معنیداری نشان نداد (05/0 >P). سطوح گلوبولین و آلبومین در جیرههای حاوی سیر از مطلوبیت بالایی نسبت به تیمار شاهد برخوردار بود و میزان تری گلیسیرید در جیره به میزان اندکی نسبت به شاهد افزایش داشت. جیره حاوی 1 درصد در بچه ماهی قزل الای رنگین کمان نسبت به جیره فاقد سیر و میزانهای سیر در جیرههای استفادهشده از برتری برخوردار بوده است.
Khodadadi M, Ameri F, Rajabzadeh Ghatarmi E. The effect of garlic powder (Allium sativum) on growth and hematological indices of fingerlings trout (Onchorhynchus mykiss). Wetland Ecobiology 2021; 13 (2) :101-114 URL: http://jweb.ahvaz.iau.ir/article-1-961-fa.html